JAPA JE DNES nejen u vás doma ?
|
Jarda a Maru |
Přidané 28.01.2018 20:02
|

Generálmajor

Příspěvek: 2003
Založený: 07.11.2016 21:10
|
Mně to už doma taky nebaví, a tak jsme dneska spojili menší nákupy s obhlídkou našeho oblíbeného místečka, kam se rádi jezdíme koupat .... a zatím nám vypustili vodu ... I tak jsme zde poobědvali a dali asi hodinovou procházku, bo je tu krásně i teď v zimě ... Domorodci určitě poznají, kde jsme to byli, že ?
[img]https://img29.rajce.idnes.cz/d2903/14/14373/14373830_e37f90e1601d09a9088c4d8cf41bf3aa/images/DSC00097.jpg[/img] is not a valid Image. [img]https://img29.rajce.idnes.cz/d2903/14/14373/14373830_e37f90e1601d09a9088c4d8cf41bf3aa/images/DSC00131.jpg[/img] is not a valid Image. [img]https://img29.rajce.idnes.cz/d2903/14/14373/14373830_e37f90e1601d09a9088c4d8cf41bf3aa/images/DSC00110.jpg[/img] is not a valid Image.  |
|
|
|
yetti |
Přidané 28.01.2018 20:23
|

Plukovník

Příspěvek: 949
Založený: 08.11.2016 14:14
|
To my si užívali sněhu a PéZetek. V pátek jsem byl Pražák do soboty do 3. Pak chvilka na polštáři a šup na lyže a dneska na sněžnice na Třístoličník. Kluci to pak sjeli dolu na plastových saních. Sněhu je nahoře spousta. Dole je to bída.
Upravil/a yetti dne 29.01.2018 05:46
Ne každý kdo bloudí je ztracený 😎😉😋😇🤗
Eště se nestalo, aby to ňák nedopadlo 
|
|
|
|
stemi |
Přidané 29.01.2018 05:19
|

Držitel metálu Za zásluhy

Příspěvek: 907
Založený: 18.12.2016 03:08
|
Koukám fšici si užívajů a já abych robil..je to krapet energetycky i časovje náročný, álejc chuťovje dokonalé. Dokud si tuto lahůdku našich maminek a babiček neprubnete, vůbec ale vůbec nic nevímež 
stemi přiloženo následujícíobrázky:
Upravil/a stemi dne 29.01.2018 05:49
éHm a co sem to vlastně ešče chcél...jó A PŘECE SE TOČÍ 
|
|
|
|
yetti |
Přidané 29.01.2018 05:59
|

Plukovník

|
vypadá to jako makovec, tvaroh, med, něco jako brambora a játrofka vlevo nahoře. Z toho se vyrobí asi náký lepidlo, zalepí se rozlepený a jde se za odměnu na ovar s křenem. Bo takhle by to bylo energeticky i jinak náročný a vodpovídalo to návodu .... nebo sem z toho v řiti a netuchám vo co goooooou
Upravil/a yetti dne 29.01.2018 09:21
|
|
|
|
Jarda a Maru |
Přidané 29.01.2018 07:44
|

Generálmajor

|
Jarek poudál, že na tom prvním obrázku je plesnivej chleba , ale já to vidím jako kynutou buchtu s nastrouhanou řepou na druhém obrázku a na tom třetím je zřejmě syrob nebo sirob. No a chytrej "Seznam" mi našel, že jsou to "kolínské řepánky", což já z bramborářské vrchoviny vůbec neznám ... U nás na poli jsem nakonec uzmula 4 kousky tý řepy, které dosud leží ve sklepě , páč ušákům nešmakuje a ten sirob se mi nakonec nechtělo kvůli velké pracnosti vyrábět, takže můžu zkusit řepánky ...https://recepty.v...e-repanky/... (v receptu chybí mléko)  |
|
|
|
stemi |
Přidané 29.01.2018 08:03
|

|
Nó huzený koleno to vopravdu néjni , alejc řepánky..a to ti to nagůglilo dobře. U nás se dělali kulaté, ale těch pár si už raději koupíme.
Sirob sem z kratochvíle zkusil jen ze dvou bulev/to málo ve sklenici..škoda je to fakt NĚCO a tak něgdy příště alespoň celý trakáč a budu vařit v pařáku co se používá na zabíjačce, vo spotřebje dříví raději nemluvě. A za chvílu jedu na vobhlídku mejch podřízlejch sosen, esli náhodou už ńáká nepadla 
stemi přiloženo následujícíobrázek:
Upravil/a stemi dne 29.01.2018 08:31
|
|
|
|
jana a franta |
Přidané 29.01.2018 10:28
|

Major

Příspěvek: 286
Založený: 08.11.2016 10:29
|
Tak řepánky jsem poznala na první pohled. U nás se dělaly jako kynuté buchty, náplň byla právě ta strouhaná řepa a mák. Jako holce mi moc chutnaly a párkrát jsem je dělala taky, ještě když tady fungoval modřanský cukrovar. Během řepné kampaně se tu okolo při svozu řepy válely bulvy po silnici. Ale ten sirup jsem nikdy nezkusila ani neochutnala. Tak dobrou chuť!  |
|
|
|
stemi |
Přidané 30.01.2018 05:12
|

|
A tak vzpomínám..co nebylo spadlé, jsmesi palcáty (latě s hřebíky) kolikrát už za šera poschováváni po škarpách, troufale z projíždějících koňských povozů ke skládkové rampě a za výhružného práskání biče kočího ze šejtrochu si stejně stáhli...jó to ale byla krásná doba Jani žééé.
Tuná http://www.minicu... sem ešče našel výrobce sirobu..co kdyby ? A taky pár fotek zefčéra mých dalších rozpracovaných
|
|
|
|
yetti |
Přidané 30.01.2018 05:51
|

Plukovník

|
nu dřevopíliči, způsob kácení zvané špalkování jest zakázané a moji maličkost tento způsob málem připravil o duši. Tisíckrát nás na lesárně varovali .... dále pak nechávati v lese zavěšené stromy jest taktéž nesprávné, ale vím že pokud nemáš lopatku a nebo nějakou kladku, pak toho moc nezmůžeš.
poradím ti jednoduché řešení namísto těžké lopatky. Sežeň si jen hák (jeden starej mám myslím doma) a přidělej k němu kovovej kroužek o takovém průměru, do kterého se vejde dlouhý kus pořádného klacku cca 10-15cm v průměru. Klacek si vždycky někde upílíš když bude potřeba. Pak už postupuješ stejně jako s velkou kovovou lopatkou. Otáčením stromu se dá strom protlačit mezi větvema a nebo skutálet ze zavěšeného stromu. Dá se použít i horolezecká smyce správně omotaná .... vše ostatní je už stejné.
Dále by ti pomohlo kácet pomocí správně vyříznutého klínu a správně vedeného hlavního řezu a s dřevěným klínkem za pilou. Podle fotek soudím, že se s tím dost nadřeš a brzo tě něco přizabije. Pár let jsem se živil jako dřevorubec, tak vím o čem mluvím.
držím ti palce a budu doufat, že stojí HERN na Tvé straně
|
|
|
|
stemi |
Přidané 30.01.2018 06:26
|

|
Otáčením stromu se dá strom protlačit mezi větvema a nebo skutálet ze zavěšeného stromu.
Kůrňa to je nápad, tamtononc s tím podříznutím/klín, to vím, álejc bez plnohodnotnej motorofky/mám jí doma- Husku..no nechci dělat rambajs a aj na kole s kárkou se dostanu ouplně fšude, ale to už tunaj jsem kdysi psal a ted mne napadla i páka s řetězem a háky co se vytahoval pašík/ta je jako relíkvije něgde doma..za tůdlenctu radu móóc díky, tojs mnetedy pjékně vosvítil  
stemi přiloženo následujícíobrázek:
Upravil/a stemi dne 30.01.2018 07:05
|
|
|
|
yetti |
Přidané 30.01.2018 08:32
|

Plukovník

|
odkaz na hák pro lepší představivost https://www.eshop...opf-p4317/ , https://www.proze...oschenkopf ...... dá se udělat i tak, že na hák přivážeš smyčku.
něco málo z předpisů , bo tě tady chceme mít na vjeky 
6.4.12 Pracovní postupy pro stažení stromu zavěšeného na jiný strom
U stromu, který se při kácení zavěsil na jiný strom, musí obsluha PŘP nabíhající
stranou řetězu maximálně do výše ramen obsluhy PŘP odstranit větve bránící
v uvolňování stromu, odříznout nedořez a pokusit se ihned po zavěšení strom
uvolnit některým z povolených způsobů, ke kterým patří otáčení stromu kolem
jeho osy obracákem, odsunování pákou, rozkýváním stromu v příčné ose kmene,
uvolnění stahovákem zavěšených stromů. Nepodaří-li se po vyčerpání dostupných
možností zavěšený strom uvolnit, neprodleně tuto skutečnost oznámit bezprostřednímu
nadřízenému, který zajistí uvolnění stromu nejpozději v průběhu následujícího
dne stažením potahem nebo mechanizačním prostředkem.
Zaměstnavatel musí zajistit ohrožený prostor zavěšeného stromu proti vstupu
nepovolaných osob vhodným bezpečnostním opatřením.
Upravil/a yetti dne 30.01.2018 08:43
|
|
|
|
Jarda a Maru |
Přidané 30.01.2018 12:47
|

Generálmajor

|
Tady máte všichni na ukázku a na ochutnání řepánky z "mojí kuchyně" . Zadělala jsem klasické kynuté těsto (od oka a poslepu) na "Honzovské buchty" a do náplně jsem přidala povidlí. Chuťově Jsou výborné, ale vzhledově by vypadaly líp rozhozené každá zvlášť a potřené vajíčkem a ne jen máslem. Spolu se zelňačkou (s klobásou) jsme si na nich móc pochutnali. Teda spíš Jarek, já jsem spíš na to "huzený" ....

[img]https://img29.rajce.idnes.cz/d2903/14/14373/14373830_e37f90e1601d09a9088c4d8cf41bf3aa/images/DSC00145.jpg[/img] is not a valid Image.
[img]https://img29.rajce.idnes.cz/d2903/14/14373/14373830_e37f90e1601d09a9088c4d8cf41bf3aa/images/DSC00150.jpg[/img] is not a valid Image.   |
|
|
|
vondracek |
Přidané 30.01.2018 17:38
|

Major

Příspěvek: 316
Založený: 08.11.2016 07:58
|
yetti napsal:
nu dřevopíliči, způsob kácení zvané špalkování jest zakázané a moji maličkost tento způsob málem připravil o duši. Tisíckrát nás na lesárně varovali .... dále pak nechávati v lese zavěšené stromy jest taktéž nesprávné, ale vím že pokud nemáš lopatku a nebo nějakou kladku, pak toho moc nezmůžeš.
poradím ti jednoduché řešení namísto těžké lopatky. Sežeň si jen hák (jeden starej mám myslím doma) a přidělej k němu kovovej kroužek o takovém průměru, do kterého se vejde dlouhý kus pořádného klacku cca 10-15cm v průměru. Klacek si vždycky někde upílíš když bude potřeba. Pak už postupuješ stejně jako s velkou kovovou lopatkou. Otáčením stromu se dá strom protlačit mezi větvema a nebo skutálet ze zavěšeného stromu. Dá se použít i horolezecká smyce správně omotaná .... vše ostatní je už stejné.
Dále by ti pomohlo kácet pomocí správně vyříznutého klínu a správně vedeného hlavního řezu a s dřevěným klínkem za pilou. Podle fotek soudím, že se s tím dost nadřeš a brzo tě něco přizabije. Pár let jsem se živil jako dřevorubec, tak vím o čem mluvím.
držím ti palce a budu doufat, že stojí HERN na Tvé straně 
Tak to hochu vidíš! Moje nejoblíbenější metoda shazování zavěšených stromů je zakázaná. Naštěstí to už nedělám, pravda zdálo se mi to divoké. Byl jsem však mlád, nerozumný, nemaje drvoštěpského vzdělání, vždy se mi podařilo včas uskočit. Ale vždy tato metoda byla funkční!  |
|
|
|
yetti |
Přidané 31.01.2018 09:42
|

Plukovník

|
ona existuje ještě jedna zakázaná a hojně používaná metóda a to, pokácení jiného stromu na ten zavěšenej a ten svou vahou protlačí ten původně zavěšenej .... a nebo taky ne a pak další a další ..... ale tohle fakt neeeeee
nejlepší je ho kroucením hákem (lopatkou) protlačit, nebo podtrhnout patu stromu - sochorem nebo nějakým navijákem. Špalkováním to jde taky, ale bez motorovky? Potřebuješ řezat rychle, včas uprchnout a vědět co to udělá. Dost často se zbytek stromu postaví a padá na opačnou stranu než původně .... a nedej Gott že tím směrem prcháš
Jináč je u nás slunečno až jarně a sněhu nahoře spousta .... snad mi nezačnou ty napučený dřeviny kvést
|
|
|
|
stemi |
Přidané 01.02.2018 05:18
|

|
Špalkováním to jde taky, ale bez motorovky? Potřebuješ řezat rychle, včas uprchnout a vědět co to udělá.
Jo to je právě vono..nadřu se to je fakt, ale krásně.
Asi s Vašejma bodrejma radama sepíšu lesáckou rukověď, už mám i názef: "Přeměna vesnickýho tupce v Kerskýho dřevorupce" Klucííí s vámi mne baví svět a ješče ktému Maruš profšechny napekla. Řepáni só fakt ekscelentní, jen s tím mákem příště vopatrně-motalsemse, je to samý vopium.
Fčéra byl álejc vod veškerej práce útrum, jen tak relaksně na píívo semsi dojel.
Nu což počasí nám přeje a táknějak jak nám vyhrožujou fšelijací a tůdlencti meteohádači, snad i tý ounorový události vod Lán po Prág už ňák přežijem (nó Gott mit uns) a snadpak zase bude hey.
Jó Pepo a aby se to nepletlo, vodrazky na káře huž dávno nemám žádný.. ažtak jsem jí pílitelským provozováním dohuntoval, snad mimo umělohmotnou korbu už nic néjni původní
|
|
|
|
yetti |
Přidané 01.02.2018 06:13
|

Plukovník

|
tož Miloši, na dřevopílící manujál se vybodni, těch je už naškrábaných přehršel a nejni nad praksi ..... spíš sepiš pamětě, co má jakej říz viz Tvá první fotka a cos všechno přeříznul ..... hádám, že ta tetka se zaříznutýma gaťkama na druhým vobrázku co je zavěšená do frajera by zasloužila našpalkovat .... hlavně bacha ať tě nekopne až poletí na záda
.... jináč je pod mrakem a přesto ten mozol svítí jako ďas
|
|
|
|
Jarda a Maru |
Přidané 01.02.2018 07:39
|

Generálmajor

|
" Klucííí s vámi mne baví svět a ješče ktému Maruš profšechny napekla. Řepáni só fakt ekscelentní ...
Milošu, nakonec toho bylo pro všechny málo a nádivky moc a taky sem s tou máslovou "vizáží" nebyla moc spokojená. Tak jsem ještě včerá upekla z trochy mouky a tej zbylej nádivky malej štrůdlík a potřela ho vajíčkem a to teprv bylo "vono".... A vajec mám dóóst ...za 2,33 peněz za jeden kus .....[img]http://smileys.cz/smiles/smajlici-velikonoce/smileys-cz-20.gif[/img] is not a valid Image. ...   |
|
|
|
stemi |
Přidané 05.02.2018 09:24
|

|
Štrůdlík už taky dlóho nebyl..dobrá inšpirace . Jinak tůdlencten měsíc bych nejradějc vyškrt z kalendářa..událnostně hnusně bílej, studeně ponuřechřipkovej prostě veskrze prašivej
|
|
|
|
yetti |
Přidané 05.02.2018 10:44
|

Plukovník

|
konečně trošku mrzne, včera jsem si odřel záda v sudu o led, voda nádherně ledová. Ve čtvrtek mizím na pár dní do Alp. Prostě pohodovej únor
|
|
|
|
vondracek |
Přidané 05.02.2018 15:59
|

Major

Příspěvek: 316
Založený: 08.11.2016 07:58
|
stemi napsal:
Štrůdlík už taky dlóho nebyl..dobrá inšpirace  . Jinak tůdlencten měsíc bych nejradějc vyškrt z kalendářa..událnostně hnusně bílej, studeně ponuřechřipkovej prostě veskrze prašivej 
A to jsi Miloši v hodnocení tohoto měsíce opomenul uvést, že se jedná o tzv. "Suchý únor"! Nějací divní lidé
tvrdí, že v únoru se nemá pít alkohol, tedy ani pííívo!  |
|
|