03.05.2025 15:17
Navigace
Shoutbox
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

vofi
27.12.2022 16:56
Hezký nový rok přejeme z Hegyka.[b] Šklebící se [/b]

Jarda a Maru
23.10.2022 18:54
Ahoj Vofíci, užívejte si to ... my se chystáme v půlce listopadu do Dunajské Stredy a jestli nevymyslím něco jiného, tak o Vánocích tamtéž Úsměv

vofi
22.10.2022 21:45
Pěkný pozdrav z Hegyka !!!! Úsměv

RadekH
01.06.2018 20:12
V Budišově je hezký kemp a super langoše.

Jarda a Maru
01.06.2018 20:04
Prší, prší, jen se leje.... Zdravíme vás všechny z Budišova nad Budišovkou. Zítra Kružberk a Slezská Harta. ☔ ☔ ☔🌟🌟🌟

Diskuze fóra
Nejnovější diskuze
· Jarní výlet od 7.5...
· vtípek
· KRÁSNÉ HOLANDSKO
· Vánoční přání
· TIPY NA VÝLETY
Nejdiskutovanější
· Jarní výlet od ... [13]
Poslední články
· ŠEJBA Jaroslav HALA...
· Z kopce do kopce
· Trajekty
· Když se chce, všec...
· Tankování
Číst diskuzi
KK 50 + f » Pokec - "klubová akademie" » Pokec - ostatní
 Vytisknout diskuzi
žumpa - co na srdci, to na monitoru
Jarda a Maru
[img]https://img22.rajce.idnes.cz/d2201/13/13455/13455633_12058900c547ef9fc37d18dbd5a729da/thumb/O86CRSTN.jpg[/img] is not a valid Image.... "Yetti, pokud tedy existuje, tak zůstává nadále nepolapitelný" ...https://www.novin...vedci.html ... Šklebící seŠklebící seŠklebící se

merfan
stemi napsal:

A nemáte náhodou někdo tůdlenctakovou ? https://youtu.be/... nebo https://www.youtu...az_XWacNTg

Miloši, tůdlencten štípací klín vlastním už od r. 1981 co mi ho udělal podle plánku z tenkrát populárního časáku "Urob - udělej si sám" jeden šikovnej soustružník jako "melůch". Je to vymyšleno a uděláno tak, že po sundání kotouče na cirkulárce se na závit pro matku pily nasadí onen štípací klín. Maká to už léta a maká to dobře. Sekeru už potřebuju jen k sebeobraně. čauky Merfan Úsměv

stemi
Ahoooy Vlasto, jednak jsem rád, že jsi se "objevil" a pak, že je tu další kámo drvoštěpič a že tu na tu makačku prostě i sprostě nejsu sám..a proč sprostě, páč sem právě svou největší Fiskarkou zrubal pár metrů vejmutovky-mrcha jedna ta mi dala.
To syrová sosna/borovica, dub i buk je sranda, právě jsmě přesvědčil ! Mrknutí Doba nám starochům k usnadnění dřiny docela přeje a jakýkoliv kužel se dá huž leckde snadno koupit, jen to nebudu z úcty dávat na cirkuly -páč si jí celou dělal táta, nýbrž něco vokopčím a jde jen vo ten motór, von by nemusel bejt až tak silnej, jak je vidno tůdlenc http://www.zlepso...-kluc.html
éHm a co sem to vlastně ešče chcél...jó A PŘECE SE TOČÍ Cool

merfan
Miloši, my lesní magnáti s 20 ha lesů a hájů Úsměv to máme se dřevem krapítek jináč. Na lesní rachotu máme nejen mot. pily, ale také trakor s nástavbou štěpkovače a tak vše urobíme v lese. Domů si přivezeme jen krátce nařezané špalíky už jen ke štípání. Dřevo vhodné na řezivo jde na katr. Štěpky a piliny si s radostí odebírají zahradníci a zbytek palivového domů a štípat. JÓ my se máme Naštvaný Pak už přijde jen trhání pařezů a výsadba nových stromů v duchu zákona o lesním hospoaření. Vyděšený Prostě nejlepčejší je nic nemít a topit plynem Šklebící se
Upravil/a merfan dne 01.12.2017 11:36

Robert
merfan napsal:

Pak už přijde jen trhání pařezů

Vlasto, proč se musejí pařezy vytrhat? V zahraničí to vídám, ale smysl mi zatím uniká. Zamračený

stemi
V dnešní době pařezy už nikoho moc neberou-je to setsakramenská dřinaNaštvaný
Ale vzpomínám děda, kterak je jako deputát vod hajnýho vydolovával, povozem kravkou domú vše růčo odsoumařil, klíny rozštípal, bubínkem prohnal a na něm se sámo i vařilo/fotka složeno u plotu...jó asi to mám v kéérviMrknutí
stemi přiloženo následujícíobrázky:
bark.jpg v_prci.jpg

Upravil/a stemi dne 02.12.2017 07:04

JosDosk
Ahoj. Když jsem se dostal do Troubek, tak ještě rok před svatbou jsem chodil s nastávajícími švagry a se "staříčkem", a i pak, už jako zeť a švagr, tak každou zimu do lesa na lesní práce. Bylo nás pět na tu práci. Jednou jsme měli úsek, kde se měla vybudovat odchovna bažantů a bylo potřeba odstranit více jak stoleté duby i s pařezy. Tak jsme je vykopávali. Kolem dubu se postupně vytvářela jáma, průběžně se usekávaly kořeny, které šly do boků na všechny strany, byly to tak dvouapůlmetrové kusy o průměru 25 - 30 cm, až jsme se dostali k hlavnímu svislému kořeni, to už se ale dub nakláněl, až se vyvrátil úplně a pak se usekl i ten svislý kořen. Pak přišli profi dřevorubci, vyřezali klády pro výrobu, pak metry na palivové dříví, to jsme skládali do "metrů", a to co bývalo pod povrchem a do průměru 10 cm bylo naše za symbolickou cenu. Obrovský pařez zůstal v té jámě a tam jsme jej pomocí klínů a velkých kladiv museli rozbít tak, aby se daly jednotlivé kusy vytahat po žebříku na povrch z hloubky tří metrů, někdy i více. To dřevo bylo zaplaceno ale pořádně naší dřinou a potem, ale byla to otázka prestiže v dědině, jací jsme chlapáci. To bylo ale před padesáti lety, přesně. Já jsem se ze začátku oháněl sekerou co jen to šlo, a přesto bez valného výsledku, ale třetí zimu v lese už ze mne, cukrářského synka, byl opravdový dřevorubec. Čáo, Pepa
Recesista a mystifikátor

merfan
........proč se musejí pařezy vytrhat? ......

Roberte asi takhle. Všechny lesy ať soukromé nebo státní musí být obhospodařovány podle zákona o lesním hospodářství. Na to dohlíží osoba a tím státní úředník s funkcí "Revírník lesů České republiky". Ten určí které stromy je nutné, nebo možné porazit a podle toho jaká vznikne mezera, nebo paseka určí způsob co dál na oné případné mýtině dál. Při výsadbě nových stromků je nutné pařezy odstranit. Překáží v pohybu, uvolní místo pro výsadbu, dávají se do nich plísně, dřevokazní škůdci atd. Dnes už se pařezy nevykopávají ani neodsekávají, existují "pařezové frézy" a vzniklá dřevní hmota se použije jako podklad a tím i hnojivo pro nové vysazované stromky.

Poznámka: Toto nebyla učená přednáška, ale prachsprosté konstatování, že vlastnit les je 90% povinností a jen 10% radosti a práv. Ach jo, nejde mi sem prdnou snailík. Zatím čauky.

Robert
Mě to zajímá proto, že občas vídám ve Švédsku vytrhané pařezy na mýtinách. Tam obhospodařují lesy úplně jinak, než u nás: kácecím strojem udělají mýtinu km x km, né dvacetimetrový pruh jako u nás a tu a tam ponechají "mateční strom", tak 6 na tu plochu. Občas i nějaký suchý, ten uříznou ve výšce cca 8m, aby měli dravci kde sedět. Nová výsadba se nekoná, to zařídí příroda. Do dvou let začne plac zarůstat břízkama a postupně nalétávají jehličňany. Když břízy dorostou do tří metrů, třeba přijde někdo se strunovkou (místo struny je ocelová růžice) a poseče je. Toto není pravidlem. Položené břízy zůstávají na místě. Tam, kde nechávají vše na přírodě, vznikne neproniknutelný prales. K tomu si ještě domyslete všudepřítomné kameny půl až metr a půl velké. Do takového lesa se na houby jít nedá. A k tomu se přidávají vyrvané pařezy. Neviděl jsem nikdy, jak to dělají, ale oni mají na vše techniku. Tu mýtinu udělá jeden člověk s kácecím strojem. Bere vše, stromy jsou různého stáří, průměrů a druhů. Druhý to odvozí někam k cestě a třetí přijede s náklaďákem táhnoucím čtyř až pětinápravový vlek a sám se naloží. Všeho všudy 3 lidi.
Párkrát jsem u nás viděl buldozer, který má na zadní hydraulice kolmé železo asi metr dlouhé. Pokud ho spustí do země a pojede, udělá za sebou hlubokou rýhu. Něčím takovým by ty pařezy šly vyrvat. Ale dovedete si představit, jak je ten terén křivý po tom vytrhání, když to nikdo neurovná? A až tam za pár desetiletí přijedou opět kácet, že v tom budou muset pracovat? Zamračený A tak si říkám, proč to dělají? Pařezy tam nové výsadbě nepřekážejí, příroda je hodně vitální, stromy z náletu vyrostou i na vrcholu balvanu. Vyděšený
Upravil/a Robert dne 02.12.2017 13:00

stemi
Na fijalky a pařezí jedině tůdlenctáklenc https://www.youtu...haSMnRQci4

Jana a Petr Maixnerovi
Jo jo super technika, ale měl jsem minulý rok za barákem taky jeden takový pařízek z jasanu. Kdybych ji použil asi bych se nemusel peklit se starším barákem a stavěl bych něco nového kousek dál od pařezu. Jenže jsem vyměkl a pařez jsem cca měsíc doloval růčo fůčo. A jak všici píší byla to docela rachotaŠklebící se

merfan
Na fijalky a pařezí jedině tůdlenctáklenc..........

Miloši na pařezy je ouplněnc nejlepčejší fréza, jak jsem písal hore. Ale to co navrhuješ jde použít ouplněnc jináč - né smajlíci mi sem nejdou - chjóóó Už jó Šklebící se Šklebící se

Roberte a co se týče Švédska holt jinej kraj jinej mrav a potřeby. U nás se bříza nedoporučuje sázet, prý je jí dost jako plevele. Doporučují se sázet duby, buky a z jehličnanů borovice.
Upravil/a merfan dne 03.12.2017 22:26

Jarda a Maru
merfan napsal:

... né smajlíci mi sem nejdou - chjóóó

Ahoj, jestli máš IE prohlížeč, tak si je zkus nastavit takto :
- Nástroje
- Nastavení kompatibilního zobrazení
- Přidat tento web
a z "nabídky" vybrat KK50.cz Úsměv

merfan
Díky za radu, ale já vím prdlajs co je IE prohlížeč, chjóó

Jarda a Maru
Prohlížeč Internet Explorer a má tuto ikonku [img]https://img29.rajce.idnes.cz/d2903/14/14373/14373830_e37f90e1601d09a9088c4d8cf41bf3aa/thumb/images2_2.jpg[/img] is not a valid Image.

merfan
Jsem to prubnul a výsledek Úsměv Hurááááá a díííííky Cool Šklebící se

stemi
Kudy z nudy - pro detektývy, koumáky, tedy veskrze hlavy pomazané Mrknutí Co je ftekstu u ježibaby napísáno..pochází ze zdi u původního 1. vrtu Kerky z 50-60tých let
stemi přiloženo následujícíobrázky:
malba.jpg 2604-nejzdravejsi-mineralni-pramen.jpg

yetti
esli umim dobře číst, tak by tam mělo být napísáno:

Zapamatujte si děti
zde se nesmí dělat smetí.
Vyřiďte to otci, matce,
ať je čisto při studánce!
Ne každý kdo bloudí je ztracený 😎😉😋😇🤗

Eště se nestalo, aby to ňák nedopadlo Šklebící se

http://soumar-sro.cz
Jarda a Maru
Yetti, jestli je to opravdu tak, tak máš voči jako rys Šklebící se, to já to nepřečetla ani s lupou! a dokonce jsem chvilku pátrala v dostupných informacích, kde píší o svatojosefské "kerce" , hospodách, zahrádkáři Kersku... dokonce jsem narazila na "krásnou Pepinu" a "švarnou Tonku", ale na pozůstalou zeď z 1. vrtu kerky a s ježibabou a psaním .. neé ....

[img]https://img29.rajce.idnes.cz/d2903/14/14373/14373830_e37f90e1601d09a9088c4d8cf41bf3aa/images/full_6fdfc1_P21944111.jpg[/img] is not a valid Image. [img]https://img29.rajce.idnes.cz/d2903/14/14373/14373830_e37f90e1601d09a9088c4d8cf41bf3aa/images/DSC_00261.jpg[/img] is not a valid Image. Šklebící seMrknutí

stemi
Tak jsem vás hezkypjékněnádherně zaměstnal, Radku je to tak a přiznej jakstogde vobjevil Cool

Vono totiž šlo o to, že ani zdejší coby pamětníci to neznali-tedy tu malbu, natož onen text a mě měli za vejtahu a blábolína, že prej si vymejšlím. Po nějakém čase semse ale dopídil i autora malby, p.Bohumila Jarouška-místního to malíře a řezbáře, ba dokonce s p. Kořánem hodili na téma řeč (ve filmu Ss majitel onoho krámku..tady sme jako nezletilí kupovávali hlavně cíga a semtam i šňaps).
A ejhle..rozpomenuvšse se pravil, dyť já mu s tím pomáhal a držel mu při téj tvorbě dokonce ňáký šablóny.

Faktem je i to, že ta malba tam nezůstala zas až tak dlouho, neb ňáký neuvjdomnělý pako babje dokreslil na zástěru takovej sprostej, ale lidskej vobrázek, co měla tak jako tak pod tou sukní.
No a toho si časem fšimnul i nějaký soudruh a né, že by dal odstranit jen to hanbatý, ale i z popudu fšelijakých nepřejících puritánů celou malbu. Chápete to ?

Tak jsem Kerské zahrádkáře a snad i vás krapet z nudy rozptýlil, neb tam nejezdím jen na to píívo, nýbrž i akademicky si s místními potlachat.

Tady je to upravené a snad dojde časem i na znovuzrození, neb na takové unykátní a magické místo, ale i jako vzpomínku na již nežijícího p. B.Jaruška si to minymálně zmínku zaslouží Mrknutí
stemi přiloženo následujícíobrázek:
jezibaba-txt.jpg

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového