07.05.2025 00:54
Navigace
Shoutbox
Pro přidání zprávy se musíte přihlásit.

vofi
27.12.2022 16:56
Hezký nový rok přejeme z Hegyka.[b] Šklebící se [/b]

Jarda a Maru
23.10.2022 18:54
Ahoj Vofíci, užívejte si to ... my se chystáme v půlce listopadu do Dunajské Stredy a jestli nevymyslím něco jiného, tak o Vánocích tamtéž Úsměv

vofi
22.10.2022 21:45
Pěkný pozdrav z Hegyka !!!! Úsměv

RadekH
01.06.2018 20:12
V Budišově je hezký kemp a super langoše.

Jarda a Maru
01.06.2018 20:04
Prší, prší, jen se leje.... Zdravíme vás všechny z Budišova nad Budišovkou. Zítra Kružberk a Slezská Harta. ☔ ☔ ☔🌟🌟🌟

Diskuze fóra
Nejnovější diskuze
· Jarní výlet od 7.5...
· vtípek
· KRÁSNÉ HOLANDSKO
· Vánoční přání
· TIPY NA VÝLETY
Nejdiskutovanější
· Jarní výlet od ... [13]
Poslední články
· ŠEJBA Jaroslav HALA...
· Z kopce do kopce
· Trajekty
· Když se chce, všec...
· Tankování
Číst diskuzi
KK 50 + f » Pokec - "klubová akademie" » Pokec - ostatní
 Vytisknout diskuzi
žumpa - co na srdci, to na monitoru
Jarda a Maru
Jani, kdybys to nenapsala, tak jsem si ani nevzpomněla Cool. Měla jsem je taky v takové starorůžové barvě, byly gumové a vpředu měly nějakým "železem" vyztuženou hranatou špici, která přesně zapadla do toho kandaháru... Já zase do nich musela nosit několikateré ponožky, protože mě byly velké. Já ke své smůle měla moc malou nohu a naši rodiče nám tehdy kupovali všechno větší, aby to dýl vydrželo Vyděšený. Mně koupili v 7. třídě první bílé bruslařské boty o několik čísel větší, tehdy vel. 4 (37) a já do nich dodnes nedorostla, ani dcery, až vnučky, ale těm už se zase samozřejmě nelíbily ... Šklebící seŠklebící se
Ať je to jak je to, hlavně že to je ... bestpage.cz/smiles/veci140.gif

stemi
Krapet nostalgije.

Tý dětský gumový lyžáky sem měl taky a na šlajfkách se naučil bruslit/ pozdějj "kanady"a to už bylo terno Mrknutí

Zavařovalo se u nás asi tak před sedumdesáti léty pod skleněnou vývěvou, kdo to pamatujte? Sklenice i skl. víka origoš, těsnilo se takovejma plochejma červenejma gumama s jazýčkem nebo "masácký" čtvercovýho průřezu, sponky nebyly ani třeba, jak to drželo Gumy nám byly obvzlášť potřebné- na praky.
Vše, vývěvu, sklenice i gumy bych u nás po rodičích ještě pohledal Úsměv
stemi přiloženo následujícíobrázek:
lajfky.jpg

Upravil/a stemi dne 20.01.2021 05:56
éHm a co sem to vlastně ešče chcél...jó A PŘECE SE TOČÍ Cool

Jarda a Maru
Jejda, tak to sou ty pravý po našem "šroubky" na kličku ... jak se na nich šmajdavě rozběhlo a jelo ... Já později měla ještě "šeksny" vpředu se "zoubkama", na těch už jsem zkoušela i krasobruslit....A prak jsem taky měla a né jeden. Mě starší bráchové pěkně cvičili... Měla jsem i dřevěnej kulomet, vpředu dva hřebíčky a vzadu dva kolíky na prádlo a mezi tím natažené dvě ty červené gumy zavařovačky.... A stejně jsem měla nejraději versatilku "flusačku" a plnou pusu rýže ... To bylo krásné dětství ... MrknutíCoolŠklebící se
Upravil/a Jarda a Maru dne 20.01.2021 08:10

JosDosk
Ahoj. Ruční vývěvu a skleněný zvon jsem doma viděl používat od doby, když mi bylo 5 - 7 let, tj. 1948 -1950. Odsávací hadice s plochou špičkou se také používala tak, že mezi dvě těsnicí zavařovací gumy, na které se položilo skleněné víčko, tak se vsunula ta splesklá špička a z každé jednotlivé láhve se odsál vzduch a nastalé vakuum víčko spolehlivě přichytilo. Ale vytvoření vakua nenahradilo sterilizaci, proto se do sklenic musel dávat obsah z hrnce, kde to stále vařilo, nebo se povrch zavařeniny (třešně, švestky a j.) posypaly benzoanem sodným - obchodní název Petol - až byl povrch obsahu úplně bílý - to byla mňamka, všechno se snědlo. Dnes by všechny členy inspekce kvality potravin při pohledu a vědomí tehdejších praktik zasáhl Amok (pozn,: tropické šílenství), který končí smrtí postižených. Čáo, Pepa
Recesista a mystifikátor

stemi
Pepo podobně jako ty asi tak v pěti létech si z toho už moc nepamatuju, ale mělo to dole základovou desku do který šla hadička od pumpíka a na tu se postavilo několik horkých už naplněných sklenic s víčky a gum. těsněním (pamatuji třeba maso zalité sádlem) a to se přiklopilo tím skl. zvonem (podoba většího poklopu na syrečky, na spodku byl těsnící gumový kroužek), nahoře jakýsi vakuometr.
Po odsátí vzduchu se víčka na sklenicích sama přicucla a hotovo- odsávací pumpička byla součástí vakuovacího pristroje spojena onou. hadičkou do zákl. desky...takže se to dělo najednou pro více sklenic, co se pod poklop prostě vešlo.

Doufám, že to tam doma jako vzpomínkovou relikviji ještě máme, pokud to někdy najdu, vyfotím

Maruš a co tákle bouchací klíče ???Šklebící se

Jarda a Maru
stemi napsal:

Maruš a co tákle bouchací klíče ???Šklebící se

Miloši, Jarek jo, prý zná, ale mně vůbec nebouchaly ani kolem ucha 🤔😁 zdravím z pracovních galejí 👋👋🙄😷😂😂

yetti
...... a co tákle bouchací klíče ???Šklebící se

zeptám se celou větou vo co goouuuuuu:

????????? ??? ???????? ??? ?????? ??????? ?????. ?

.... znám jen zabouchnutý klíče Šklebící se
Ne každý kdo bloudí je ztracený 😎😉😋😇🤗

Eště se nestalo, aby to ňák nedopadlo Šklebící se

http://soumar-sro.cz
stemi
Tenkráte naprosto nezbytná "hračka" fšech lotrů, uličníků a tak vůbec. Byl potřeba dutý klíč, hřebík, asimetr provázku a střelivo Mrknutí Kdo ještě nezná, nevadí dáme sem návod ? Šklebící se

vondracek
Bouchací klíče, to je téma, kterého se jako bývalý člen společenství nezletilých pyrotechniků musím ujmout. Vyděšený
V souhrnu pyrotechnických disciplin byly bouchací klíče předstupněm kvalitnějšího odborného postupu, kterým byl Travex, následoval Velox. Vyděšený
Postup pyrotechnické zábavy s klíči byl tento:
Doma se ukradl klíč, nejčastěji od nějaké skříňky, který byl dutý. Kolmo štíplý hřebík se upevnil na jeden konec kusu drátu, na druhý konec pak očko klíče. Dutina klíče se naplnila téměř celá oškrábanými hlavičkami zápalek a zasunul se hřebík.
Hračka byla pak uchopena v polovině drátu a hlavičkou hřebíku napřed se třísklo o zeď, nejlépe tzv. "za roh" /dbali jsme bezpečnosti/! Cool Podle velikosti klíče a množství náplně pak zněla rána. Někdy došlo k destrukci klíče, jindy k vymrštění hřebíku. Andělé strážní se jistě pěkně zapotili. Naštvaný
Mně se podařilo opatřit klíč od vjezdové zámecké brány, do kterého se vešly hlavičky ze dvou krabiček zápalek a krovák jsme řezali pilkou. Rána to byla hromová, v levé odpalovací ruce mi zbyl jen drát s kroužkem klíče, hřebík zmizel, tři střepiny mi z ruky vyndal lékař a dva dny jsem si nesedl po tátově domluvě.
Po tomto drobném nedopatření jsme sami usoudili, že je to nebezpečné a přešli jsme na Travex. Bylo nám 12 let, televize a počítače nebyly......... Šklebící se

JosDosk
Ahoj. V Oseku nad Bečvou, kde jsem prožil dětství, tak jsme této hračce říkali "dělko". Každý kluk měl dělko, kdo neměl, s tím se většina s dělkem vůbec nebavila. Moc dobře jsme věděli, že dělko z klíče s dírkou je velice nebezpečná věc. Proto měl každý dělko vyrobené z kulatiny prům. 15 mm, kde byla vyvrtaná díra prům 4 mm, což zaručovalo sílu stěny dělka 5,5 mm, což bylo bezpečné. Teď ještě najít hřebík, který měl prům. dříku tak 3,8 až 3,9 a bylo hotovo. Samozřejmě soustružník věděl, že na druhém konci dělka musí vyvrtat příčně díru také 4 - 5 mm. Sestavení zábavné (pro nás) hračky už nic nestálo v cestě. Toto dělko vydávalo řachy, jímž by se současná zábavná pyrotechnika nemusela vůbec stydět. Mezi sebou jsme se radili: Koliks dal? deset, dvanáct - rozuměj oškrábaných hlaviček sirek o hranu otvoru dělka, hřebíkem udusat a bylo nabito. Už jsme věděli, kdo a v kterém baráku tyto dělovky nesnáší a tam jsme se soustředili, úspěch byl, když dotyčná osoba vyletěla z baráku, rozhlížejíce se, neviděla nikoho, byli jsme schováni ve tmě a potichu jako myšky. O této mé zálibné činnosti neměli rodiče vůbec potuchy, vymýšlel jsem si různé příhody, co nejdále od pravdy na dotaz kdes byl až doteďka, že jdeš tak pozdě. Musel jsem být velmi slušný chlapec, stačilo, abych někoho nepozdravil, neboť jsem jej neviděl a bylo nebezpečí, že si k nám nepříjde koupit cukroví v neděli cestou z kostela. Vlastně z hospody - nejdříve z kostela do hospody, pak k Doskočilům do cukrárny. V Oseku byli sami sedláci a ti nějakým cukrářem opovrhovali, domnívajíce se, že má příliš lehké živobytí, na rozdíl od nich, kteří denně dřeli na poli, kromě v zimě, kdy dřeli zabíjením prasete. Tož tak. Čáo, Pepa
Upravil/a JosDosk dne 22.01.2021 12:55
Recesista a mystifikátor

yetti
pamatuju si, že jako malej sme vzali dva šrouby a matku. Nemyslím tu biologickou Úsměv ... jeden šroub se mírně natočil na matku a do ní se naloupala síra ze sirek. Druhý šroub se natočil do tý samý matky, jen z druhý strany a uprostřed ta síra. Utáhnout a švihnout s tím o zeď .... v matce to bouchlo .... žádná matka neudržela v sobě dva šrouby dlouho .... ani nevim jak jsem přežil dětství jen se zlomeninama, monoklama, jizvama .... jo a už vím, po kom to Matyášek má ... ty tři jizvy na hlavě ... ale ještě má co dohánět Šklebící se .. to mu ale říkat nebudu Šklebící se Šklebící se

stemi
MrknutíMrknutíMrknutíHoši potěšíli ste mne - móc pjekná psaní ÚsměvÚsměvÚsměv

Joza
tak já se teda taky přidám ..... v oblasti kraválu jsme používali patrony do poplašňáku zamotaný do spořiče tabáku do dýmky - po zapálení bylo dost času odejít do bezpečné vzdálenosti. Zvlášť v chodbě domu byl efekt skvělej. A v oblasti smradu jsme používali sirný papírky co se používají na siření sudů, kradli jsme je ve vinařskejch závodech, tehdy pro nás měli větší cenu než víno. Po aplikaci do chodby domu trvalo hodně dlouho než se ten smrad vyvětral.
Prostě domovnice nás milovaly.

stemi
Dyž smrad tak pekelnej pukavec...už jen polejt octem a tůdlencto znáte ?
stemi přiloženo následujícíobrázek:
molka.jpg

yetti
Milošu neznám to, koukám na ro výroby a to sem tady myšlím eště nebyl Šklebící se

Jo a na vojně jsme měli na cimrách klasický kamna a občas někdo přiběhl, otevřel dvířka, něco tam hodil a utekl. Jednou to byla paštíka a bylo vymalováno, občas slepé náboje a jednou jeden vožera ostrej náboj. A já byl uvědomělej a já jen bouchnul dveřma .... a jako psovod se na většinu času odstěhoval za pejskama na psinec ... i když ... Šklebící se

yetti
a když sem vzpomenul vojnu, tak eště jedna do placu. Mé příjmení je Mařík (Radek). Jenže mi na vojně nikdo neřekl jinak než Karel (školák Úsměv ). Dokonce i do civilu v rozkaze jsem odešel jako četař v záloze, Karel Mařík Šklebící se

.... mno a jednou sme byli s klukama v baru a já balil nějakou kóču a říkám, že sem Radek ... za chvilku jeden kámoš, Karle pojď na jedno. Kóča nic a já jen že sem Radek Šklebící se ... pak další něco o Karlovi, to už byla rudá asi i v gaťkách a když mě oslovili potřetí jako že Karle, dostal sem facku a že sem lhář ... odešla .... myslím že do dneška většina kluků z kasína netuší, že sem se Karel nejmenoval a že sem prej prasák, co dělal neslušný návrhy jedný kóče v baru, až mi ji vlepila, sem slyšel ještě dlouho .... a já jen nelhal Šklebící se ... asi byli kluci hoooodně věrohodný a já ne Šklebící se Šklebící se

Jarda a Maru
yetti napsal:

... Karle pojď na jedno... Šklebící se Šklebící se

Karle nebo Kájo, Yetti je taková jistota Šklebící seŠklebící se.... Mně říkali na základce "Punťo", dokonce i třídní úča ... nevíte proč? Šklebící seŠklebící se

stemi
Tak to vidíš Kadlíku a stačilo by bejvalo trocha šmolky (každá mamka to používala na bjelení prádla), zabalit jí do vaty, pokapat voctem...smrad příšernej sirovodíkopukafcovej a za chvilu by tam nebyla ani noha Šklebící se

stemi
Je to marný, je to marný...je to Naštvaný Nebo žeby ten smrad fšechny vypudil ? Cool

Jarda a Maru
Jj, Milošu, já ten smrad cejtila až na galejích v Budišově, kde sámože spíme v bydlíčkovi, v noci - 7, a zrovna semse převlíkla do pracovního a jdu na to... 😷😂😂

Přejít na fórum:
Přihlášení
Jméno

Heslo

Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Kdo je on-line